Akadálymentes felület EU

Idősödők és Időseknek

Hiszünk abban, hogy az egészség a legnagyobb értékünk. Az lenne a természetes, ha mindent megtennénk ennek az értéknek a megőrzése érdekében, akár életünk delén túl is.

Ehhez képest mi a helyzet?

Európai kutatási eredmények és a magyar népegészségügyi mutatók egyaránt azt mutatják, hogy a mozgásszegény életmód az egyik vezető kockázati tényező a halálozási okok tekintetében. Ráadásul becslések szerint a testmozgás hiánya a fő oka a mell- és vastagbélrákos megbetegedések egynegyedének, a cukorbetegség 27%-ának és az ischaemiás szívbetegségek egyharmadának.

Miben segíthet az idősödők és idősek életmódváltása?

Számos egészségügyi előnnyel jár az idősödők számára. Hatékonyan csökkenthető a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabétesz, egyes daganatos betegségek kialakulásának esélye, a koleszterinszint növekedése, az agyvérzések száma, a depresszió, az érelmeszesedés és a mozgásszervi betegségek kockázata.

A testmozgás, az egészségtudatos életmód ugyanakkor jótékony hatással van a szellemi képességek karbantartására, a függetlenebb és aktívabb életvitelre, valamint a társas kapcsolatok minőségére is. Az egyik leghatásosabb ellenszere az elmagányosodásnak, az elszigetelődésnek, ezzel is javítva az idősödés és az időskor életminőségét, növelve az egészségben eltöltött évek számát.

Mit kínál a program az idősödők és idősek számára?

Első lépésként egy állapotfelmérést. Ezt annak érdekében végezzük el, hogy a programban résztvevők tisztában legyenek a kiinduló állapottal, valamint a céllal, amit el kívánnak érni, továbbá a lehetőségekkel, amelyek segítségével el is érhetik.

Az állapotfelmérést követően pedig speciálisan az idősödőkre és az idősekre kidolgozott programelemeket kínálunk. Ez a következők.

- Ismeretterjesztés, az idősödésre és az időskorral vonatkozó társadalmi előítéletek lebontása, kortárs segítő hálózat létrehozása az egészséges életmód népszerűsítésére.

- Kifejezetten az idősödőknek, időseknek javasolt mozgásformák bemutatása, speciális tanácsadás, tananyagfejlesztés.

- Az idősödők és az idősek számára készülő térítésmentes életmód magazin.

Kiknek a csatlakozására számítunk?

Olyan egyénekére, szervezetekére, társaságokéra, akiknek nemcsak a megélt évek mennyisége, de minősége is fontos. Akik velünk együtt hisznek abban, hogy az időskor nemcsak teher, de lehetőség is.

Hírek

2019.11.29.

Boronkai Péter és Palkovics István a vendégünk

Boronkay Péter paratriatlonista és Palkovics István mezei futó világbajnok

2021.03.25.

Tér Erő Nyerő Életmód Reform

A koronavírus-helyzet meghiúsította a programelemeinek valós térben zajló közösségi lebonyolítását.